Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΥΤΑΑΑ...ΤΙ ΑΛΛΑ?




"Επειδή όλοι υποτιμάμε τον αριθμό των ηλιθίων ανάμεσα μας και κάθε τόσο μας αιφνιδιάζουν πρόσωπα «υπεράνω υποψίας», μάλλον πρέπει να ξανασυστηθούμε…"

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι υποτιμάμε τον αριθμό των βλακών ανάμεσα μας, αφού το κρίσιμο ποσοστό που όλοι γνωρίζουμε ότι υφίσταται σε κάθε τυχαία πληθυσμιακή ομάδα παραμένει ως σήμερα απροσδιόριστο. Και επειδή κάθε τόσο μας αιφνιδιάζουν με την ανοησία τους πρόσωπα «υπεράνω υποψίας», ανακαλύπτουμε ότι οι χοντροκέφαλοι είναι πολύ περισσότεροι από όσο μπορούσαμε να φανταστούμε. Αν δεχτούμε την κωδωνοειδή καμπύλη «κανονικής κατανομής» (ή «καμπύλη Gauss», από το όνομα του Γερμανού μαθηματικού) η οποία χρησιμοποιείται για την ανίχνευση διάφορων χαρακτηριστικών ενός πληθυσμού, έχουμε το λιγότερο ένα ποσοστό 25% βλάκων (το υπόλοιπο ποσοστό στη συγκεκριμένη μέθοδο μέτρησης είναι 25% έξυπνοι και 50% με μέσο όρο νοημοσύνης) σε κάθε κοινωνική ομάδα, ο ένας στους τέσσερις. Μάλλον δεν υπάρχει κανείς που να πιστεύει ένα τόσο μικρό νούμερο. Όπου και να στρίψεις σε βλάκα θα πέσεις. Αυτό που φαίνεται να έχει καθολική ισχύ είναι πως όσοι είναι οι χάχες μεταξύ των παρκαδόρων είναι και μεταξύ των πανεπιστημιακών.

Όσο περισσότερο απασχολεί την κοινωνία ένα φαινόμενο (αλκοολισμός, βροχοπτώσεις, ανεργία κ.λπ.) τόσο μεγαλύτερη είναι η ποικιλία των λέξεων που χρησιμοποιούνται για να προσδιορίσουν με ακρίβεια όλες τις πτυχές του (λέγεται ότι οι Εσκιμώοι έχουν τις περισσότερες λέξεις για το λευκό). Μια ισχυρή ένδειξη για το πόσο αισθητή είναι η κοινωνική παρουσία των βλακών, άρα και το ποσοστό τους, είναι ο εκπληκτικός πλούτος λέξεων για τον χαρακτηρισμό τους από την αρχαία ως τη σύγχρονη και τη νεανική ευρηματικότητα: νωθρός, άνους, μωρός, μώλυς, ευήθης, αμβλύς, βληχρός, αβδηρίτης, χαύνος, χάσκας, πελελός, αναίσθητος, αμβλύτης, νώθειος, άφρων, αμαθής, άσκεφτος, αερολόγος, κόρυζα, ζωντανό, ζωντόβολο, κουτορνίθι, κωθώνι, μάπας, βλάκας (με περικεφαλαία), πανίβλακας, ανόητος, ελαφρύς, γελοίος, μπουνταλάς, μπούφος, μπαρούφας, μπούρδας, χάνος, ψάρι, βλήμα, σερσέμης, χαϊβάνι, πίπιζας, τούβλο, ντουβάρι, χαλβάς, χάχας, κούτσουρο, μούσμουλο, χοντροκέφαλος, στενόμυαλος, ελαφρόμυαλος, ορνιθόμυαλος, μωροπίστευτος, φυγόμυαλος, κουφιοκέφαλος, κοντόφθαλμος, στενοκέφαλος, σκατοκέφαλος, σαχλαμάρας, αφελής, κοίμησης, κοιμισμένος, νυχτωμένος, ύπνος, απτάλης, αχμάκης, ζευζέκης, στούρνος, στουρνάρι, πίτουρας, χάπι, χάπατο, φιόγκος, φύκι, κολοκύθας, κεφάλας.

Και: στόκος, κάλος, μπάμιας, φελλός, καθυστερημένος, σκατόμυαλος, κοκορόμυαλος, ζαβός, ηλίθιος, λειψός, κλούβιος, θέατρο, κουτεντές, κουτουλιακας, στραβάδι, ντιπ (ντιπ για ντιπ), βραδύνους, σκράπας, αγαθός, αγαθιάρης, αγαθοκλής, αγαθοψώλης, αγαθομούνα, μικρόμυαλος, μικρονοϊκός, μυγοχάφτης, απόμωρος, ζαβλακωμένος, θεόκουτος, νταμάρι, ζώο, βόδι, μοσχάρι, κρέας, σαχλός, σαχλαμπούχλας, τρίχας, φάβας, χαζοχαρούμενος, άχυρο, χαμένος, χαζοβιόλης, μουρόχαβλος, κλαπανάρας, κρετίνος, αποβλακωμένος, παρμένος, μύωψ, κορόιδο, πατάτας, πιλάφας, καζάνας, τουφεκαλεύρης, ξυλοσχίστης, ρόζος, ανεγκέφαλος, πτηνοκέφαλος, ελαφροκέφαλος, μπουσδούκος, μπουζουκοκέφαλος, νούμερο, γκαβός, κόπανος, μέτριος, λίγος, ανίκανος, ανεπαρκής, χύμα, σκόρπιος, καδρόνι, ανερμάτιστος, γκαφατζής, μηδέν, τίποτα, μπουμπούνας, μπουμπουνοκέφαλος, μπαγλαμάς, πλημμύρας, παπάρας, Παπαρόπουλος, κώτσος, όρνιο, πρόβατο, κοκωβιός, κότα, χήνα, κλώσα, βλαμμένος, βλακόμουτρο, βλακέντιος, τενεκές, βλήτο, ούφο, βούρλο, μόγγολο, Νταού, χόρτο, φυτό, μπάζο, Γκαούρ, Γκουφι, γκαγκά, γκάου, κουλός, γεια σου, φλοπ, και το λεξιλόγιο διαρκώς εμπλουτίζεται.


Απόσπασμα από το "Εγχειρίδιο Βλακείας" του Διονύση Χαριτόπουλου

30 σχόλια:

  1. περι βλακειας λογος χριστινακι μου ε; και ειναι τοσες πολλες οι λεξεις τελικα... και ολο πληθαινονται και οι λεξεις και οι βλακες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αυξάνεστε και πληθύνεστε ένα πράγμα αγαπημένη μου!
      πολλά φιλιά.

      Διαγραφή
  2. Αχ αυτοί οι βλάκες, αήττητοι τα χρυσά μου, σαν τις κατσαρίδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 'Αλλες τόσες μπορώ να σου βρω. Έλα να με ρωτήσεις όταν έχω έμπνευση (νεύρα).
    :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. όταν θα έχεις έμπνευση-νεύρα δώσε μου σήμα να έρθω να μου πεις!!!
      φιλιά.

      Διαγραφή
  4. Δεν βλέπω στις λέξεις να συμπεριλαμβάνεται το "μαλάκας/ισμένη".
    Ας είναι...
    Επίσης θα ήθελα σε αυτό το σημείο και μια που το έφερε και η κουβέντα να προσθέσω την ρήση "Την μαλακία πολλοί ηγάπησαν, τον μαλάκα ουδείς".
    Αυτάαα... Τι άλλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείται ότι κορωνίδα όλων είναι η πολυσήμαντη και κάτω από κάθε γλώσσα λέξη μαλάκας (το επίθετο μαλακός είναι συγγενές του βλάκας) και εμφαντικά πολύ μαλάκας ή ένας μαλάκας και μισός ή βαρύς μαλάκας ή πολλά κιλά μαλάκας για τις ιδιάζουσες περιπτώσεις. Συν τα παράγωγα της μαλακοπίτουρας, μαλακοκαύλης, μαλακαντρέας, μαλακόπτηνος, μαλακόβιος, μαλακιστήρι, μαλακοφέρνει, μαλακοδείχνει, αρχιμαλάκας, αρχοντομαλάκας, χαζομαλάκας, χοντρομαλάκας, μαλακοκυριλές, λεβεντομαλάκας, μαλάκας-κλάσικ, και τα ομοειδή πεοκρούστης, ψωλοβρόντης, τρόμπας, μινάρας, παπαροπλημμύρας. Η αξεπέραστη λέξη μαλάκας αποδίδει εναργέστατα την καθ’ έξη ροπή του βλάκα σε βλακώδεις ενέργειες ή την αυτοϊκανοποίηση του βλάκα που κάθε φορά νομίζει ότι κάτι πέτυχε. Και σε πάμπολλες περιπτώσεις δεν περιορίζεται απλώς και μόνο στην έννοια της βλακείας, αλλά αποδίδει και μια ορισμένη μομφή για κάποια μικρή ή μεγάλη απρέπεια, ότι πέρασες τα εσκαμμένα, τα λεγόμενα «μαλακία έκανες», «κόφ’ τις μαλακίες», «δεν μπορώ τις μαλακίες» είναι και μια επαναφορά στην τάξη.

      Λες μαλάκας και καθάρισες. Δεν υπάρχει ιδεωδέστερη λέξη άμεσης και καταλυτικής προσωπικής κριτικής. Οι λέξεις μαλάκας, μαλακία και τα παράγωγα τους χρησιμοποιούνται για πρόσωπα και καταστάσεις που ξέφυγαν της κοινής λογικής ή των ηθικών και αισθητικών κριτηρίων. Ένα καλλιτεχνικό έργο, μια πολιτική δήλωση ή ενέργεια απαξιώνονται μονολεκτικά και αστραπιαία ως «μαλακία». Δεν χρειάζεται να εξηγήσεις τίποτα, δεν υπάρχει ίσως ο χρόνος, η διάθεση ή και η ικανότητα για εμβάθυνση, μα αποδίδει το τελικό συμπέρασμα που σχηματίστηκε μέσα σου. Χρησιμοποιείται ακόμα και ως αυτοκριτική: «τι βλέπεις; μαλακίες» (ανοησίες, μπούρδες), «τι κάνεις; μαλακίες» (τίποτα άξιο λόγου, κάτι που δεν μου αρμόζει). «Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας» λέει ο ατσαλάκωτος παρουσιαστής από την οθόνη, έτοιμος να ξεκινήσει το τροπάρι του, και ο βαριεστημένος τηλεθεατής, που έχει πάρει χαμπάρι πια τι νούμερο είναι, του απαντάει ενδόμυχα και κάποτε μουρμουριστά «καλώς τον μαλάκα».

      υπάρχει και αυτό στο εγχειρίδιο βλακείας,όσο για την ρήση θα συμφωνήσω μαζί σας χωρίς δεύτερη σκέψη...
      αυτάαααααα.τίποτα μωρέ εδώ ήσυχα!!!!



      Διαγραφή
  5. κι από μένα φιλάκια...
    υ.γ.: τι άλλο να πω περί βλακείας (ή μαλακίας όπως προσθέτει κι η μελιστάλαχτη;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. να μην πρωτοτυπίσω. φιλακιααααααααααααααααααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τόσες πολλές λέξεις για το βλάκας? μήπως τελικά είναι σπουδαίο να είσαι βλάκας? χαχαχα καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. νομίζω πως η γλώσσα μας είναι από τις πιο πλούσιες σε λέξεις και παράγωγα,για οποιαδήποτε λέξη θα υπάρχουν σίγουρα 1002 συνώνυμα!οπότε άβυσσος η ψυχή της γλώσσας...χαχαααχ
      φιλάκια!

      Διαγραφή
  8. μήπως τελικά εμείς είμαστε βλάκες που ανεχόμαστε τόσους πολλούς μαλάκες; λέω εγώ τώρα....ναι!!!! αυυυταααααα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. νομίζω πως έχεις ένα δίκιο...μην σου πω και δυο δίκια!
      φιλάκια!

      Διαγραφή
  9. εντωμεταξύ είναι αητητοι οι αληθινοί βλάκες, τους ζηλεύω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν υπάρχουν βλάκες όπως και δεν υπάρχουν και άσχημοι άνθρωποι.
    Μυαλά άσχημα που θέλουν να τονίσουν την πνευματική υπεροχή πάντα θα υπάρχουν μιας και ο ρατσισμός θέλει υπόβαθρο και κάποιους πανέξυπνους κοντυλοφόρους για να γίνει στυγνός όπως τον βλέπουμε στις ημέρες μας σε όλα τα επίπεδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλώς ήρθες habilis στα μέρη μου,είναι σεβαστή απόλυτα η γνώμη σου!
      καλημέρες!

      Διαγραφή
  11. Απαντήσεις
    1. καλώς όρισες στα μέρη μου,χαίρομαι που σου αρέσει.καλό σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  12. Όντως οι βλάκες ευδοκιμούν... Οι βλάκες όμως έχουν ένα προνόμιο, είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση σε αντίθεση με τους έξυπνους που είναι γεμάτοι αμφιβολίες... Δεν είναι τυχαίο που μας κυβερνάει η βλακεία!

    Υ.Σ. Πολύ ωραίο το blog σου, keep going!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πολύ σωστά,καθόλου τυχαίο,καλώς ήρθες στην γειτονιά μου!καλημέρες.

      Διαγραφή
  13. Είδα κι εγώ το μαύρο και χάρηκα αλλά πίσω είχε η αχλάδα την ουρά και το γνωστό άσπρο με περίμενε ύπουλα στα σχόλια...
    Το βραδύνους πολύ μου άρεσε και θα αρχίσω να το χρησιμοποιώ :)
    Χαρούμενο υπόλοιπο, φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αγαπημένη μου,είναι τέτοιο το πρότυπο και δυστυχώς δεν μπορώ να το αλλάξω...πάντως γέλασα πολύ με το σχόλιο και την αχλάδα!!!!χαχαχαχαχχα
      καλό σαββατοκύριακο.φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  14. γεια σου χριστινουλα μουυυυυυυυυυυυ..:)
    καλο σκ σε φιλωωωωωωωωωω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η ανάρτηση μέσα στην ανάρτηση δλδ ΤΟΣΤ που λέει και ένας φίλος μου, είναι όλα τα λεφτά. Στα σχόλια έχω ανακαλύψει κατά καιρούς αυτό που λέμε διαμάντια.
    Χριστινάκι μας, όλοι έχουμε μέσα μας και ένα βλάκα, αλλά τον χαλιναγωγούμε και δεν βγαίνει πολύ έξω για βόλτες να μας εκθέσει. Δεν ξέρω αν κυκλοφορεί αυτό το εγχειρίδιο , αλλά παλιά ένας γνωστός μου είχε μιλήσει για κάτι παρόμοιο, δεν θυμάμαι αν ήταν το ίδιο βιβλίο.
    Τέλος πάντων, ούπς, πάλι τον άφησα να βγάλει κεφαλάκι έξω τον βλάκα μου.
    Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλώς το μαράκι μου,συμφωνώ πως όλοι έχουμε μέσα μας ένα βλάκα,άλλοι ξέρουν και το κρύβουν άλλοι όχι και τόσο.εγώ στο ίντερνετ το διάβασα αυτό το απόσπασμα και μου άρεσε,λογικά πρέπει να κυκλοφορεί και σε βιβλίο!
      σου στέλνω πολλά φιλιά.

      Διαγραφή